zaterdag 10 juli 2010

Mensenvlooien'

Vlooien zijn vleugelloos, zijdelinks sterk afgeplatte insecten. Als ze recht zitten ziet men nauwelijks een streepje, als ze op hun zij liggen ziet men pas hun ovaal ronde vorm. De achterste poten zijn sterk ontwikkeld en zijn springpoten. De poten zijn ook sterk bestekeld(ze kunnen zich zo vasthaken in de haren of de pluimen van hun gastheer). Dit kunnen ondermeer zijn: honden, katten, mensen, kippen , vogels en nog andere dieren. Vlooien hebben antennen maar die zijn zo kort dat ze verscholen liggen in een groeve op de kop.

Met een microskopische loupe kan men toch de belangrijkste soorten herkennen.
De identificatie van vlooien is niet gemakkelijk en vereist soms een preparatie(gespecialiseerde studie in microskopisch onderzoek).
Indien men twijfels heeft of het wel over honden-kattenvlo gaat, of we hebben met een totaal andere soort te maken, dan is identificatie noodzakelijk. Er is namelijk een groot verschil in de aanpak tegen honden- kattenvlo, dan wanneer het  een andere soort betreft. Men moet dan op zoek naar een andere oorzaak. Het komt in weinige gevallen voor dat het niet de kattenvlo betreft, maar toch is er sporadisch een andere soort vlooien verantwoordelijk voor overlast bij mensen of dieren.

Oorzaken
Dat kunnen vogelnesten zijn, kippenhokken, duiven die op uw huis of op zolders vertoeven. Het kunnen egels, ratten, of zelfs konijnen kunnen  verantwoordelijk zijn.
Mensen-vlooien kan men soms nog aantreffen in varkensstallen, en ze zullen dan ook overgaan naar mensen. In dat geval worden steken van deze vlooien niet onschuldig meer en het gevaar van ziektes wordt groter.

Gevaren
Nog groter worden de gevaren indien het om rattenvlooien zou gaan, ze kunnen het gevaarlijke pestbacterie dragen. Pestepidemieen komen echter niet meer voor.

Zowel mannetjes als wijfjes steken de gastheer.
Ze doorboren de huid met drie stiletvormige monddelen.
Daarna spuit de vlo via het middelste holle stilet wat speeksel in de wonde om stolling van het bloed te verhinderen, het bloed wordt opgezogen langs de twee andere stiletten, die samen een zuigkanaal vormen.
Bij gebrek aan een gastheer kunnen vlooien maandenlang blijven leven zonder zich te voeden.

De larven voeden zich vooral met de uitwerpselen van de volwassenvlooien(bestaande uit gedeeltelijk verteerd bloed) en met ander organisch afval.
Het speeksel dat wordt ingespoten verwekt jeuk bij bijna alle mensen die gebeten worden (er zijn uitzonderingen , mensen die er geen hinder van ondervinden).

De kattenvlo is niet zo onschuldig, ze kan ook overbrenger zijn van builenpest, maar de voornaamste verspreider van deze ziekte is echter de rattenvlo.

De kattenvlo-hondenvlo kunnen ook tussengastheer zijn bij het overbrengen van lintworm, zoals Dipylidium canium. Deze lintworm leeft in de darm van honden, maar kan door samenloop van omstandigheden ook bij de mensen terechtkomen.

Bij verwaarloosde en wilde poezen vindt men soms talrijke vlooienlarven in de pels. Poezen met een vuile slaapplaats of zieke poezen die hun pels niet meer verzorgen door het schoonlikken zijn een bron van besmetting.

Levenscyclus
Volwassen vlooien leven ongeveer 12 maanden. De wijfjes leggen ongeveer 25 eitjes per dag. De tijd van ei tot larve is van 2 tot maximum 15 dagen, het larve stadia duurt amper 2 dagen. De volledige levenscyclus van vlooien is dus van ongeveer 17 dagen naar ongeveer 250 dagen. In die tijd brengt één wijfje ongeveer 7000 vlooien voort.

De egelvlo bijt de mensen occasioneel. Meestal betreft het kinderen  die in de buurt van een egelnest spelen en zo enkele beten oplopen. Deze vlo blijft niet bij de mens als gastheer.

Vogelvlooien
Er zijn verschillende soorten vogelvlooien die moeilijk te identificeren zijn. Er kan een ernsige hinder zijn als het over grote aantallen gaat. Ze bijten de mensen maar blijven niet.
Kippen hokken of vogelnesten kunnen een haard van besmetting zijn.
De vlooien zitten rond de opening van het nest, op poreuze muren of op bladeren van struiken te wachten tot de gastheer terug naar het nest komt.

Nesten van spreeuwen zijn meestal erg besmet en geven vooral in de lente van het tweede jaar al ernstige problemen(de spreeuwen zijn daar dan niet meer aanwezig, maar de vlooien zijn er wel nog). De vlooien zullen verhuizen op zoek naar een gastheer en komen vaak bij de mensen terecht.
De pasgebouwde nesten geven bijna nooit problemen.

U KAN VRIJ EN ZONDER VERBINTENIS BIJ ONS MET UW VRAGEN TERECHT.

Onze medewerkers zijn alle werkdagen bereikbaar tot 20.00u. Zon en feestdagen tot 16.00u, en soms eens niet op zon en feestdagen.

meer info


Geen opmerkingen:

Een reactie posten